joi, 21 februarie 2013

PlayStation Meeting 2013 - PS4 - Viitorul arată bine     Hello everyone! Azi suntem în 21 februarie 2013 si tarziu în noaptea care a trecut cei de la Sony au ținut o conferință de presă în care ne-au arătat cum văd ei viitorul în gaming...  Așa cum v-am promis în ultimul meu post, azi scriu despre ce am văzut la PlayStation Meeting și ce părere mi-am făcut despre PlayStation 4...

     Conferința a început, ca de obicei, cu un material video care a avut ca slogan PlayStation want's to Win, pe care îl puteți viziona puțin mai joc. Apoi, Andrew House a intrat pe scenă și a început să vorbească despre ce înseamnă PlayStation, cum a evoluat brandul și mai ales despre ce urmează să vedem în viitorul apropiat. Trebuie menționat ca House a spus: “The stakes are high for what we’re going to show you,”(miza este foarte mare pentru ce vă vom arăta). 


     După un lung discurs despre cat de importantă este interconectivitatea între gameri și cum că sufrageria nu mai este centrul distracție... acum se pare ca gamerul este... Andrew l-a invitat pe Mark Cerny - lead system architect - pentru PlayStation 4, care ne-a anunțat că munca pentru această consolă a început acum 5 ani și că este foarte bucuros să lucreze alaturi de Sony în acest proiect...  

     PlayStation 4 nu are un procesor Cell, de care Sony sunt foarte mândrii, dacă ne luăm după ce spune Cerny, ci foloseste un APU cu 8 cores, 8GB de ram și poate folosi o putere de calcul de aproape 2 teraflopi... nu știu ce înseamnă asta, dar sună impresionant, nu? Ca veste proastă, deși așteptată, știm sigur ca nu este compatibil cu jocurile de PlayStation 3. :(, dar avem o veste bună mai jos pe tema aceasta.

     Am văzut noul controller, numit Dual Shock 4, care beneficiază de tot felul de imbunătățiri și care are și un touchpad, așa cum știam deja din zvonuri.  Un PlayStation Eye (HD) cu două lentile a fost și el menționat. Vom putea împarți experiența unui joc cu toți prietenii noștri printr-o simplă apăsare a butonului Share, care va publica material video sau screenshoturi pe Facebook, probabil YouTube sau alte site-uri de socializare,,,  Asta nu este tot, dacă eu nu pot trece un nivel, mă pot uita la un prieten cum se joacă sau chiar îl pot ruga să mă treacă el de acel checkpoint enervant la care mă chinui de 30 de minute...  

         A fost prezentat și un tech demo cu Unreal Engine 4 rulând pe PS4 pe care il vă invit și pe voi să-l vedeți.     Dave Perry, CEO la Gaikai a spus că este și el foarte mândru să lucreze alături de Sony pentru a aduce accces instant la toate jocurile de pe PlayStation Network... “Try it for free, share it if you like it, and pay only for the games you fall in love with,” (încearcă gratuit, spune și altora dacă-ți place și cumpără numai jocurile de care te îndragostești)... Probabil vom vedea ceva asemănător cu Full Game Trial, disponibil acum pentr membrii PlayStation Plus, doar că totul se va desfășură prin stream, direct pe internet. Mie îmi place foarte tare acest lucru și sper să mă țină conexiunea de net... Lista de prieteni de pe PS4 se va baza pe mai mult pe rețelele de socializare, gen Facebook și pe preferințele noastre în materie de gaming. La fel, și PlayStation Store va ști să ne recomande jocuri  analizând ce gen jucăm cel mai des... PS Vita va avea un rol foarte important în viitorul lui PlayStation 4 deaoarece va putea fi folosit pentru Remote Play și avem promisiunea că cei de la Sony vor încerca să facă toate jocurile de PS4 compatibile cu această tehnologie. Pentru cei care nu au PS Vita vor exista aplicații dedicate pentru iOS și Android, dar rămâne de văzut ce vom putea face cu ele.

     Perry a mai spus că Sony a aprobat crearea unui serviciu numit PlayStation Cloud, care va oferi acces la toate jocurile lansate vreodată pentru PlayStation 1, 2 și 3. De asemenea, Sony vor încerca să elimine total timpul de descărcare, updatare și instalare al jocurilor. I wanna see that thing...

     Acum să trecem la jocuri: La începutul conferinței am fost anunțați că toate jocurile prezentate vor fi live și nu înregistrate. Knack, Killzone: Shadow Fall, DriveClub de la creatorii Motorstorm, care au așteptat 9 ani tehnologia pentru a face acest joc. inFamous: Second Sun de la SuckerPunch și multe altele.. Cel mai bine este să vă las să vedeți trailerele de mai jos și revin după aceea.    David Cage de la Quantic Dream a apărut și a vorbit despre dorință de a face jocuri de o calitate superioară și pentru acest lucru a creat un nou motor grafic. Am văzut o prezentare de la Media Molecule în care s-a folosit PlayStation Move pentru a crea sculpturi, dar am fost impresionat. 

Yoshinori Ono de la Capcom a prezentat Pantha Rhei, noul motor grafic folosit pentru a face jocuri Next-Gen și am văzut un trailer din Deep Down.


     Cei de la Square Enix au prezentat Luminous Engine rulând pe PlayStation 4, a fost demo pe care l-am mai vazut, dar nu rulând pe o consolă, ci pe un PC de ultimă generație. La sfârșit am fost anunțați că la E3 vom vedea un nou titlu din serial Final Fantasy.


     Ubisoft au prezentat Watch Dogs, care va fi titlu de lansare pentru PS4, un joc de care trebuie să recunosc că sunt impresionat. Activision a jurat suport etern noului PlayStation, Blizzard au anuntat Diablo III și Bungie au vorbit despre Destiny. Ambele titluri vor veni și pentru PS3 și pentru PS4. Diablo III nu este un port de pe PC, schema de control este complet redefinită pentru DualShock, iar Destiny va avea conținut exclusiv pentru PlayStation 4.
     După un scurt discurs de încheiere ținut de House, în care aceasta a promis că vom primi mai multe detalii despre PlayStation 4 în viitorul apropiat, conferința a luat sfășit. Mie mi-a plăcut ce am văzut, jocurile arată fantastic, ideea de a testa jocuri și de a cumpăra numai ce ma interesează sună foarte bine. Din pacate nu am vazut câteva din titlurile la care mă așteptam: Gran Turismo 6 Prologue, Uncharted 4 sau The Last Guardian. ]n timp ce scriam acest articol am citit că The Witcher 3: Wild Hunt a fost confirmat pentru PlayStation 4, cu lansare în 2014 și am mai aflat că noua consolă NU va bloca jocurile second hand. 

    Deși nu am văzut ''cutia'' de la PS4, cel mai important lucru este tehnologia din ea. Mai sunt mai puțin de 4 luni până la E3, unde cu puțin noroc vom afla o dată fixă de lansare, acum știm decât Holiday 2013, un preț, sper eu decent și multe alte jocuri care să ne facă să strangem bani pentru a cumpara această consolă și suficiente motive pentru a renunța la PlayStation 3.